הבקבוק הנכון

הבקבוק הנכון

מחיר, העדפה ושיוך הם שלושת המרכיבים העיקריים שעליכם לקחת בחשבון בבחירת יין בחנות

ישראל פרקר
כמה פעמים נכנסתם לחנות יין או עמדתם מול מדפי היין ברשתות השיווק, עמדתם וקיבלתם הלם
מהמבחר הגדול שראיתם לפניכם. מה קונים? מה הכי מתאים לי? מתחילות המחשבות לרצד במוח. בעצם כמעט תמיד זה קורה, וגם לי זה קורה מדי פעם, ולא לעיתים רחוקות.
אלפי מותגי יין יש על המדפים בארץ, והרבה יותר על מדפי החנויות הארוכים יותר בחו”ל.
אז מה עושים ואיך יוצאים מהחנות מהתסבוכת הזו עם בקבוק יין מתאים ביד?
המון כבר נכתב בנושא אבל אני בעד “כל המוסיף הרי זה משובח.” עוד עצה, רק תוסיף יידע ותעוזה לבחור ביין המתאים ביותר למטרה בו הוא עומד להירכש באותו מועד. 
שלושת העקרונות בבחירת יינות הם: מחיר, העדפה ושיוך. קחו מרכיבים אלו בחשבון כאשר אתם עומדים מול מדפי היין במטרה לצאת מהחנות עם היין המנצח שלכם.
 
מחיר
המחיר אותו אתם מוכנים לשלם (או לא לשלם) לבקבוק יין הוא מרכיב הראשון הקובע בבחירת היין הנכון עבורכם. חשבו כבר בבית מהו התקציב אותו אתם מקצים לרגע נתון זה שבגללו הגעתם הפעם לחנות?
חלפו הימים בהם יכולתם לקנות בקבוק של יין “טוב” רק עבור יותר מ-100 ש”ח.  בשוק של ימינו יש שפע של יינות מצוינים ונעימים ללגימה שזמינים על המדפים במחירים נמוכים יותר. זכרו מעתה שלא תצטרכו להוציא דווקא סכום גדול של כסף על מנת ליהנות ממגוון של יינות משובחים. מוכר הגון ומבין ביין יכול להציע לכם מבחר של יינות בטווח המחירים שהקצבתם לכם. יין יקר לא מעיד בהכרח על איכות גבוהה (יש לא מעט יקבים המגזימים במחירי יינותיהם), אך לדעתי יין זול במיוחד מעיד על איכות מרכיבים גרועים ולעולם אני לא אמליץ עליו.
 
העדפה
העדפות והתאמה. לכולנו יש אותן והן משתנות לעיתים תוך רגעים ספורים, אבל בכל הנוגע להעדפות יין עליך לתת להן להיות מושפעות על ידי מה שילווה אותן או על ידי מי שתחלוק איתו אותן.
אם אתם מארחים קבוצת חברים עם יידע ברמות שונות על יין, בשעת ערב מוקדמת, ההעדפות שלכם יינטו למזוג יינות אדומים ולבנים “בטוחים”, קלילים ונעימים לפה.
לאנשים שלא רגילים ללגום יינות כבדי-גוף, יינות “חזקים”, קנו מרלו רך או פינו-נואר או אולי זינפנדל (לפעמים מתייחסים אליהם כ”פתיחה אדומה”). 
באשר ללבנים, מי לא נהנה מגוורצטרימינר מרענן או מסוביניון בלאן חצי יבש, קר ומתקתק?
אם אתם מחפשים להתנסות בסוג חדש של יין, דברו עם מוכר היין בחנות על יינות, סוגים ומותגים, שנהניתם מהם בעבר ובקשו ממנו המלצות ספציפיות שיוכלו לתת לכם כיוון למציאת יין מהנה נוסף. 
אם עולם היין חדש לכם ואתה מחפש מספר המלצות, נסו ריזלינג, גוורצטרמינר או יין מוסקט לקינוח, אם יינות מתוקים יותר מתאימים לטעמכם. אם אתם מעדיפים יין לבן יבש אז בקשו שרדונה, או סוביניון בלאן, או אולי איזה בלנד מעניין שהכין אחד היקבים. תמיד רצוי שיהיו מיקבים מוכרים, כדי לא להיות שפני ניסיונות.
אם אתם עומדים לקנות יין לחבר המבין ביין או לרגל אירוח חברים חובבי יין מושבעים ואתם רוצים ליהנות דווקא מיינות אדומים שופעי ריחות וטעמים, נסו קברנה סוביניון, שיראז, ואולי קברנה פרנק או מרלו שהתיישנו מספר שנים בחביות עץ אלון ומיוצרים ע”י יקבים מוכרים לכם, שאפשר לסמוך על תוצרתם.
 
שיוך היין לאוכל
אם אתם מחפשים באופן ספציפי יין שישוייך לארוחת הערב, אז קחו בחשבון מה הם מרכיבי המפתח במנות הארוחה. 
האם זה יהיה בשר לבן או אדום? או אולי דגים, או שהארוחה תהייה צמחונית. האם תשתמשו בעשבי תיבול יבשים או טריים ומאילה סוגים הם יהיו?
האם המנה שתוגש תהיה חריפה או עדינה? אלו שאלות שיכולות להוות תפקיד מפתח בקבלת החלטה בנוגע לבחירת היין שישוייך היטב למנות שיוגשו. 
באופן כללי, יינות לבנים מדגישים היטב ארוחות בעלות טעמים קלילים; בעוד שיינות אדומים מחמיאים טוב יותר לארוחות בעלות טעמים חזקים יותר המתובלים כהוגן. 
יש המסתייגים משיוך יין לבן לדגים. אני דווקא לא, מפני שרוב מנות הדגים האהובות עלי כוללות תיבול קל וריחני והיין הלבן הפרחוני מוסיף להם טעם וגוון נעימים וטובים.
זכרו שיש המדגישים שזיווג בין אוכל ויין הוא 99% העדפות אישיות ו-1% מדע מדוייק. אז על תסתמכו על הסברים מדעיים הקשורים לבלוטות הטעם אחוש הריח כשאתם מחפשים יין מתאים לאירוע שלשמו או נקנה.
ידוע הסיפור על הברון רוטשילד שאמר שהיין הטוב ביותר שלגם היה עם בחורה יפה על שפת הים. אותה הוא זוכר את היין לא.
אז לסיכום: בפעם הבאה כשתכנסו לחנות יין כדי לקנות יין הכינו נתונים על הדברים הבאים: התקציב העומד לרכישת בקבוק היין מהות האירוע לו נקנה היין
לאיזה סוג ארוחה מיועד היין (אם ידוע כמובן)
לחיים  ובהצלחה !!!










פי.סי.חץ