השפלה הנסתרת

השפלה הנסתרת

יצאנו לתור ולגלות מה אפשר לראות כה קרוב לבית וכה נסתר מן העין. מושבת הברון, יקבים, חקלאים ואפילו מלון ומוזיאון נמצאים במרחב שבין רחובות וקריית גת

דני בר
חבא אל הכלים, נמצא אזור טיולים יפה ורגוע, בדרך לבאר-שבע או יותר נכון בין צומת ביל”ו לצומת מלאכי, כין כביש 4 לכביש 6. אזור עם עבר מפואר ועם הרבה טבע שיופיו בולט במיוחד בימי החורף והאביב.
המקום הראשון אותו פקדנו בטיול שערכנו בשפלת יהודה הוא מזכרת בתיה. מושבת הברון רוטשילד הראשונה הוקמה בשם עקרון בשנת 1883 ביוזמתו של הרב שמואל מוהליבר. שם המושבה למזכרת בתיה על פי בקשתל הברון אדמונד דה רוטשילד בעקבות פטירת אמו. 
בשונה מהמושבות הראשונות שהוקמו על ידי חובבי ציון, פקידי הברון הם שבחרו את המתיישבים, והיו אלה איכרים ובעלי מלאכה בעלי ניסיון. תחילה היו אלה 11 משפחות עם 101 נפשות שהגיעו למושבה ושוכנו במבנים יחודיים למקום, שנקראו “קזרמות” שהיו מבנים מוארכים מאבני כורכר כאשר בקומת הקרקע שוכנו הפרות והתרנגולות ומעליהם גרו המשפחות. רעפי הגג של הקזרמות נשלחו למזכרת בתיה על ידי הברון רושטילד ממרסיי ועד היום ניתן למצוא רעפי מרסיי רבים.
 
“כי לא נשוב אחור” 
 
הרחוב הראשי של המושבה שופץ וגם כמה ממבני הקזרמות שופצו והפכו לחלק ממוזיאון המושבה קרוי ע”ש בן מזכרת בתיה, ערן שמיר. שמיר שהיה יתום מאב שנפל בשירותו הצבאי, היה סגן מפקד סיירת הצנחנים שנפל חלל גם הוא ב-1997 בלבנון. המוזיאון מוקדש לתולדות המושבה ההיסטורית, כולל את המבנה המרכזי, שהיה “בית הפקידות”, אחר כך בית ועד המושבה, בית המועצה המקומית, והדואר. בסמוך בקזראמה שמימין למוזיאון בקומת הקרקע בו היה בית הרוקח, חדר נוסף המשמש להקרנת סרט מראשית המושבה. מעבר לרחוב קזארמת בית לוין, ברפת שבקצה החלקה תצוגת כלי-עבודה ובתווך מבנה עם מכונות ויצירות מבית היוצר של חתן פרס קפלן - אשבל.
אתרים נוספים המשמרים את עברה של המושבה וכלולים בסיורים הנערכים בה: 
הבאר הראשונה משנת 1884 ועליה מתקן אנטיליה הנמצאת ברחוב המייסדים בסמוך לבית משק הברון. 
בפינת הרחובות: הגורן - נתיב השיירות מצוי “גן הברון”. גן משוחזר בו נערכו ניסויים לאיקלום סוגים שונים של עצים כדי לבחון מה ראוי לנטוע בשדות המושבה.
מול הגן מוצב משוריין, זכר לימים בהם הייתה הדרך מתל אביב לירושלים חסומה על ידי הכפריים הערבים בכפר סלמה - היום כפר שלם ובכפר יזור - היום אזור. השיירות לירושלים נאלצו לנסןע מתל אביב דרומה למקווה ישראל - משם לחולון לראשון לציון - לרחובות ודרך צומת ביל”ו עברו השיירות דרך המושבה לקיבוץ חולדה ומשם ב”דרך בורמה” עלו לירושלים. לזכר אותם ימים נקרא הרחוב “נתיב השיירות”. ליד המשוריין אנדרטה קטנה עם מילותיו של נתן אלתרמן: “כי לא נשוב אחור ודרך אין אחרת. אין עם אשר יסוג מחפירות חייו”.
בבניין המוזיאון שתי קומות: 
בקומה הראשונה - שרידי בית הכנסת הראשון של המושבה שנהרס, שולחן לימוד לתלמידים, פריטי לבוש, כלי עבודה ותפירה, כלי בית, כלי אוכל ורהיטים. 
בקומה שנייה יש גם תערוכות מתחלפות. בחזית הבית שובך יונים מאותם הימים. בסמוך למוזיאון תא טלפון בריטי אדום ‏עם סמל הוד מלכותו כמו בלונדון.
מוזיאון לתולדות מזכרת בתיה רוטשילד 40 מזכרת בתיה טל’ 08-9349525.
http://www.mazkeret.org/museum/index.htm.
 
מלון בוטיק בלב המושבה
ממול למוזיאון המושבה נמצא מלון “הפינה של מיכל” שהוא מלון בוטיק בלב המושבה הפסטורלית מזכרת בתיה. המלון שוכן במבנה משנת 1883 שהורחב ושופץ לצורך מלון ובו 10 חדרים כולל שתי יחידות משפחתיות וחדר אחד ליחיד. בעלת המקום מיכל מספרת כי “בין המתארחים אצלנו ניתן למצוא חתנים וכלות לליל כלולות והתארגנות, משפחות בהרכבים שונים, אנשי עסקים מהארץ ומחו”ל, זוגות ומשפחות המטיילים באזור וכאלו החוגגים יום הולדת או אירוע משפחתי”.
בקומת המרתף של המלון יש חדר אוכל בו מוגשת ארוחת בוקר ישראלית עשירה ויש בו גם פינת קפה פתוחה וזמינה כל היום. המלון בעל תעודת כשרות וכולו ללא עישון, Wi-Fi זמין ובחינם, חניה צמודה ללא תשלום.
הפינה של מיכל רחוב רוטשילד 35, מזכרת בתיה טלפון: 08-9340415 , 052-3228275
www.hapina-shel-michal.co.il.
 
חוויה חושית מלאה 
בסיום הביקור במזכרת בתיה, פנינו למרכז המבקרים החדש של יקב ברקן שנמצא בקיבוץ חולדה בלב כרמים ושדות.
Barkan Wine Experience  היא חוויה חושית מלאה. זהו מרכז מבקרים עם אולם בו מוקרן סרט מקסים על תעשיית היין באזור בכלל, ויקב ברקן בפרט. למבקר מוצע גם סיור בין אולמי החביות עץ בהם מתבגרים יינות ברקן, סגל ועוד וגם ברנדי סטוק 84 שמתבגר עשרות שנים בחביות עץ ענקיות. חווית הביקור מסתיימת בטעימות ממבחר היינות שמיוצרים ביקב ברקן, אחד משלושת היקבים הגדולים בישראל.
יקב ברקן מרכז מבקרים, קיבוץ חולדה טל’ 08-9447790.
http://www.barkan-winery.co.il/visitor-center.
 
ייצור גבינה במתכונת משק סגור 
בהמשך יום הטיול שלנו המשכנו דרומה לצומת קריית מלאכי ולמושב באר טוביה, שם נפתחה לאחרונה “משק שמואלי” המייצר גבינות עיזים. יעל וניר שמואלי הם דור שלישי למשפחות של חקלאים מכפר ביל”ו ומבאר טוביה. ניר עבד 11 שנים בחברת IBM, עד שבגיל 36, החליט לעזוב את עבודתו, לחזור למשק הוריו ולשורשים ולהתמקד בחקלאות.
בהמשך עזבה גם יעלי את עבודתה במערכת החינוך ויחד אנו פועלים להגשמת חלומנו המשותף. כבנים ממשיכים במשק הוריו של ניר, הם מגדלים ומטפחים עדר עיזים ולפני מספר חודשים הקימו מחלבה במקום.
הזוג שמואלי שוקד על ייצור הגבינה במתכונת של משק סגור, כלומר גידול העיזים ושימוש בחלב בעיזים שלהם ללא צורך בחלב ממקור אחר או מכירת חלב למחלבה אחרת.
הייצור במחלבה מתקיים שלוש פעמים בשבוע. ניר ויעל מציעים פעמיים בשבוע סיורים ואירוח במחלבה ובמשק המיועדים לקבוצות בגילאים שונים. בנוסף למכירה בחנות הצמודה למחלבה, משתתפים בני הזוג בשווקי אוכל שם מוכרים ישירות לצרכן את תוצרתם.
מכריז ניר:”המטרה שלנו היא להביא כמה שיותר אנשים למשק על מנת שיקנו באופן ישיר את הסחורה, תוך שהם חווים את החוויה באופן רב חושי ובלתי אמצעי”. 
משק שמואלי מושב באר טוביה טל’ 08-9166446.
https://www.facebook.com/MeshekShmueli?fref=ts.
קטיף ארטישוק
התחנה הבאה בטיול שלנו הוא מושב ניר בנים, אצל נועם יעקובא, מגדל ארטישוקים שפותח את שערי ביתו ואת שדותיו בימי שישי-שבת.
“הארטישוק של נועם” מזמן למשפחות חוויה שהיא שילוב של ארוחה צמחונית על בסיס ארטישוק ועוד מיטב ירקות הארץ. לאחר הארוחה כולם מוזמנים לסיור במגפיים בשדות הארטישוק עם הסברים, סיפורים וקטיף.
הארטישוק של נועם הוא מזן קנרס והוא ירק מאכל ממשפחת המורכבים. שיח קוצני רב-שנתי, המתנשא לגובה של עד 1.5 מטרים. לצמח שורש-אגירה מעמיק ומעובה. הצמח גדל על מצע של אדמה כבדה ועמוקה. האבקתו נעשית על ידי חרקים, בעיקר דבורים, אך קיימת בו גם תכונה של האבקה עצמית. פריו הוא למעשה ניצן הפרח שטרם הבשיל. צמח יחיד מפתח עד 40 פירות, בגדלים שונים. עונתו נמשכת מנובמבר עד מאי, כשהשיא בחודשי מרץ-אפריל, בהם נקטף 60% מהיבול.
לארטישוק, שימוש רפואי נרחב - משתמשים בעלים, בהם חומרים פעילים רבים, כמו סינארין, חומצה דיקפאוקווינית, חומצה קפאואילקווינית, וסקולימוסיד ופלבונואידים - כמו לוטאולין. בנוסף, הארטישוק עשיר בוויטמין C ובסיבים תזונתיים.
מומחים מעולם התזונה מציינים את סגולותיו של הארטישוק כפרי שמסייע לכבד בניטרול רעלים ומגן עליו, מסייע במניעת חסימות בדרכי המרה, עוזר בעיכול, מפחית לחץ דם, עלי הארטישוק משמשים לטיפול במס’ בעיות בריאות יתר כולסטרול, היעדר תיאבון, הפרעות עיכול, תסמונת המעי הרגיז, חסימה בדרכי המרה, אבני מרה, יתר חומצת שתן ועוד או בקיצור, פצצת בריאות. הארטישוק גם טוב להאנגאובר (חמרמרת) יש לאכול פרי ארטישוק לפני שיוצאים לבלוי של שתית אלכוהול. ב-100 גרם ארטישוק מבושל או אפוי יש רק 53 קלוריות 2.89 גר´ חלבון,  0.34 גר´ שומן ו- 8.6 גרם סיבים תזונתיים.
שעות הפעילות הן ימי שישי ושבת באור היום. ניתן לרכוש במקום ארטישוק טרי, שמן זית תוצרת המשק, צימוקים ועוד.
הארטישוק של נועם, רח’ הוורד 36 מושב ניר-בנים טל’ נועם 054-2278637.
http://www.artishoke.co.il/.
 
יקב ומסעדה בגת
תחנתנו האחרונה בטיול זה היא ביקב “לה טרה פרומסה” או בעברית “הארץ המובטחת”, בקיבוץ גת בואכה קרית גת.
היקב הוקם בשנת 1998 במושב שחר על ידי אירית וסנדרו פלגריני ומאז עבר למשכנו הנוכחי בקיבוץ גת. סנדרו, בן למשפחת אצולה איטלקית, שומר על מגילת השושלת המשפחתית ששורשיה במאה ה-14 ועל סמל המשפחה החרוט בשיש העוברים מדור לדור כבר מאות שנים. הוא נולד בפרמה והיה שף במסעדה מקומית. לארץ הוא הגיע ב-1991 כדי להתחלף עם חבר, שף במסעדה ירושלמית שיצא לאיטליה לעבוד במסעדתו של סנדרו.
כשחזר סנדרו לאיטליה לא יכול היה לשכוח את אהבתו לאירית, סטודנטית לאמנות, בת למשפחה מיוצאי קוצ’ין, אותה הכיר בירושלים כשעבדה במסעדה. געגועיו לאירית גברו ובשנת 1995 הוא עלה לארץ והשניים התחתנו.
למשפחת פלגריני מסורת ארוכה של עשיית יין באיטליה החל משנת 1425. מאז הועבר סוד עשיית היין מדור לדור. מסבו למד סנדרו לייצר יינות וליקרים משובחים. ביקב בקיבוץ גת מייצרים בני הזוג יין וגם בצמוד ליקב פתחו מסעדה הפתוחה בימי חמישי-שישי ושבת בלבד.
היקב מייצר כ-10,000 בקבוקים בשנה שאותם מוכרים בני הזוג ביקב בלבד. לצורך כך יש ליקב כרם בה מגדלים ענבי פרימיטיבו (זינפנדל), סנז’ובזה, סירה, קברנה פרנק ועוד.
היינות מתבגרים כשנה וחצי בחביות עץ אלון המצויות בחדר החביות הצמוד למסעדה.
פתוח בימי חמישי 19-22, שישי 12-16 ו- 19-22 ושבת 12-17. יש לתאם מראש הגעה וביקור במקום. 
יקב לה טרה פרומסה, קיבוץ גת טל’ 050-5684775. http://www.ltpwinery.com/.
 
 
 










פי.סי.חץ