טעימה מליון

טעימה מליון

ביקור בבירת הקולינאריה הצרפתית שהביאה לעולם מנות כמו הפואה גרה, ובחבל היין בוז’ולה 

דני בר

 


ליון היא העיר השניה בגודלה בצרפת ונחשבת לבירה הקולינארית של המדינה (יותר מפריז). בנוסף, העיר מתפארת באלפיים שנות היסטוריה, במפגש הנהרות רון Rhone וסון Saone. אין כמו מסעדות ליון שהן תערובת של מטבח ים תיכוני עם השפעה מהדרום, מטבח מרכז אירופאי מהצפון והמזרח וגם המטבח של בריטאני ונורמנדי השפיע על ליון. 
בעיר יש קהילה יהודית המונה כ- 35,000 יהודים, רובם ככולם הגיעו לעיר בשנות החמישים והשישים של המאה שעברה.


עם מימי בן יוסף בפושון ליאונז . צילום דני בר

מסעדות במחיר לכל כיס
ליון עלתה לגדולה בעולם הקולינארי בתחילת המאה ה-16, כאשר שמן של מסעדות ביסטרו “בושון של ליון” (Lyonnais Bouchon) החל להתפרסם מעבר לגבולות העיר.
בליון ניתן למצוא אוכל מעולה במחיר לכל כיס במסעדות בושון. אם תרצו משהו יותר מיוחד, הכינו את הארנק (או אולי משכנתא). כיום, מנות שהוכנו בידי שפים מעוטרי כוכבי מישלן יימצאו במסעדות שמחיר ארוחה בהן שווה למשכורת.
ליון הביאה לעולם הבישול מנות אחדות ובהן פואה גרה (פטה כבד אווז), חזירון צלוי ונקניקיות andouillette.


חג האורות Fête des Lumières    
תושבי ליון חוגגים בכל 8 בדצמבר את חג האורות המוקדש למריה אמו של ישו. זהו חג ייחודי לליון ובו נוהגים תושבי העיר לשים על אדן החלון נרות ( מזכיר במשהו את מנהג היהודים בחנוכה?) ולהאיר את רחובות העיר.
חג האורות בליון נמשך בדרך כלל כארבעה ימים ומלבד הנרות בחלונות הבתים כולל מיצגים שונים הקשורים באור ובעיקר תאורה אומנותית של מבנים שונים בעיר.


ליון- מראה מהקתדרלה לעיר החדשה. צילום דני בר

קסבה ים תיכונית
במרכז ליון כל ההתרחשות נמצאת בין כיכר בלקור (place bellecour) בדרום, לככר טרוקס (place des terreaux) היא ככר העירייה. חובה לבקר בכיכר בלקור וכמובן לעלות לתצפית מדהימה על העיר, ממרומי גבעת פיאבר (Fourvière) וכנסיית נוטרדאם דה פיאבר הממוקמת בראש הגבעה וצופה על העיר.
בגדה המערבית של הסון משתרעת על פני רצועה די צרה העיר העתיקה (Vieux Lyon), על סמטאותיה הגלויות והסמויות. הסמטאות הסמויות נקראות טרבולס (Traboules). הטרבולס הם מעברים מקורים בין הרחובות ובשני צידי המעבר דלת הנפתחת רק למי שיודע איך לפתוח ולעבור מרחוב אחד למשנהו כמו בסמטאות קסבה ים תיכונית. 
העיר העתיקה מחולקת לרבעים הנקראים על שם הכנסיה שברובע. הכנסיה החשובה והמעניינת היא קתדרלת סנט-ז’אן (St Jean Cathedral), המעוצבת ברובה בסגנון גותי, ובה גם שעון אסטרונומי יפה. לאחר סיבוב בעיר העתיקה אי אפשר בלי ארוחה ליונזית מקומית של דגים ובשר ככל שרק נרצה.


בוז’ולה Beaujolais
בהמשך הביקור נסענו בין הכרמים של חבל היין בו מיוצרים יינות הבוז’ולה המוכרים כל כך מחגיגות הבוז’ולה המצוינות בכל נובמבר ברחבי העולם. גפני הגמאי היו רדומים עדיין באפריל. נכנסנו לכפר קטן ונחשב ביינות הבוז’ולה המיוחדים שלו - פלורי (Fleurie). בשעת ביקורנו במקום, בני הכפר (כאלף נפשות בלבד) כבר היו ספונים בביתם למעט כתריסר צעירים שישבו בבר המקומי ושתו….יין. כן, באזור היין הכל כך חשוב גם הצעירים שותים יין ולא בירה.
יינות פלורי נחשבים למצטיינים באזור ובשנות בציר טובות, ניתן ליישן אותו אפילו עד 16 שנה, בעוד שאר יינות בוז’ולה נצרכים עוד באותה שנה ולרוב כמה חודשים לאחר הבציר.
בדרכנו לכיוון צפון מערב, נמצאות מספר עיירות קסם של תרבות והיסטוריה, של ימים שעמדו מלכת, של אווירה, דת וגם שוקולד.

* באדיבות אתר “דני בר-טיולים וסגנון חיים”:
www.danybar.co.il










פי.סי.חץ