המסלול הירוק

המסלול הירוק

20 מסעדות, בתי קפה ופאבים בתל-אביב-יפו קיבלו את “התו הירוק” על אימוץ פתרונות התורמים לרווחיות העסקים ולאיכות החיים והסביבה בעיר


השר לשעבר להגנת הסביבה, אבי גבאי, ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי ודוברת מכון התקנים, ורד אורן, השיקו את פרויקט “התו הירוק”. 20 עסקים ובית שגריר צרפת אשר עברו בהצלחה את תהליך ההסמכה קיבלו את התו במסגרת המיזם שיזמה הרשות לאיכות הסביבה בעיריית תל-אביב-יפו ופועל בשיתוף מכון התקנים והמשרד להגנת הסביבה.  
פרויקט “התו הירוק” מציג תפיסה חדשנית, בה העירייה מעמידה לרשות העסקים הפרטיים צוות מקצועי המלווה אותם בתהליך הסמכה של מכון התקנים. היוזמה מחברת את האג’נדה הירוקה עם התייעלות עסקית, ובכך מייצרת תוכנית אטרקטיבית המסייעת לבעלי העסקים לאמץ פתרונות התייעלות סביבתית ועסקית, התורמים לרווחיות העסקים ולאיכות החיים והסביבה בעיר.
לצורך קבלת התו הירוק - מסעדות, בתי קפה ופאבים בעלי רישיון עסק בתוקף, צריכים לעמוד בדרישות התו בארבעה תחומים מרכזיים: רכש ירוק, ניהול מלאי וצמצום פסולת, התייעלות אנרגטית וחיסכון במים. בכל תחום, בעל העסק צריך לעמוד במספר מצומצם של דרישות סף. בנוסף, עליו לבחור מתוך מספר רחב של דרישות רשות את הפעולות המתאימות ביותר לייעול העסק שלו. 
השר לשעבר להגנת הסביבה, אבי גבאי: “התקן החדש הוא בשורה משמעותית לעסקים הקטנים, הוא יסייע בהתייעלות אנרגטית וכלכלית וגם בשמירה על הסביבה. נמשיך ביוזמות דומות גם במקומות נוספים בארץ”.  
ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי: “עיריית תל-אביב-יפו שמה דגש על נושא הקיימות האורבנית באופן יומיומי ובכל תחומי העשייה העירוניים. יוזמת “התו הירוק” הינה צעד נוסף שנועד לפתח את תחום הקיימות בעיר באמצעות רתימת קהילת העסקים והציבור הרחב למאמץ משותף. העירייה משקיעה מאמצים ומשאבים רבים לעידוד וקידום תחום איכות הסביבה בעיר ו’הריאה הירוקה’ - לא רק בדיבורים, אלא גם בעשייה רחבת היקף. העירייה פועלת בתחומים רבים, לשמירה על איכות החיים והסביבה, ביניהם: טיפול בתשתיות, שמירה על חופי הים, הפחתת זיהום אוויר, הפחתת מטרדי רעש, מיחזור והפרדת אשפה, חיסכון במים, עידוד השימוש בתחבורה ציבורית ובאופניים, בין השאר על ידי סלילת כ-130 קילומטרים של שבילי אופניים בעיר, ועוד”.
העיר תל-אביב-יפו הוכתרה בשנתיים האחרונות כעיר ‘הקולינארית הטובה בעולם’ על ידי המגזין סאייבור (Saveur) ו’כיעד הטבעוני הטוב בעולם’ לשנת 2015 על ידי העיתון דה דיילי מיל (The Daily Meal). הסצנה הקולינארית בעיר תל אביב יפו מהווה 40% מהמסעדות בישראל והן מוקד משיכה של מיליוני לקוחות מהארץ ומהעולם, בכל חודש. אולם, לצד הפרסים וההצלחות, ענף המסעדנות הוא ענף בעל אופי הישרדותי, כאשר מסעדה ממוצעת בתל-אביב-יפו שורדת פחות משנתיים ולפי מדד BDI לדירוג אשראי, מדובר כבר שנים בענף בעל הסיכון הגבוה ביותר במשק. כמו כן, אופי הפעילות של מסעדות מייצר טביעת רגל אקולוגית גבוהה במיוחד - צריכת חשמל גבוהה פי 5-7 משטחי מסחר אחרים וייצור פסולת בהיקפים משמעותיים (בין 25-50 טון בשנה).             
בשנת 2015 הובילה עיריית תל-אביב-יפו את פיילוט “התו הירוק” ב-30 עסקים נבחרים - מסעדות, בתי קפה ופאבים - אשר רואים עצמם מחויבים להתנהלות עסקית ידידותית לסביבה. תוצאות הפיילוט, מציגות הישגים משמעותיים בהפחתת זיהום אוויר, צמצום פסולת ומעבר לרכש של מוצרים ידידותיים לאדם ולסביבה. כמו כן, ברוח החלטות ועידת האקלים בפריז, לקחה שגרירות צרפת בישראל חלק פעיל בפיילוט, והפכה את בית השגריר ביפו לבית ירוק, הראשון מבין בתי השגרירים בישראל. 
העסקים להם הוענק “התו הירוק :אוזרייה, אורנה ואלה, באצ’ו, ביתא קפה - רמת אביב, ג’ספר בר, הבר קיימא, זכאים, לאביט- סניף דיזנגוף וסניף ברזילי, מיס קפלן, מרסנד, משק ברזילי, נולה, ננוצ’קה, סואי סושי - רמת אביב, ספסל, פיקניק, פרלה, קפה לואיז, תמרה יוגורט ובית שגריר צרפת.
המסעדות קיבלו מידע והמלצות על רכש של מוצרים חסכוניים בחשמל ובמים (מדיחים, מכונות קרח, תנורים) ועל מגוון פתרונות לייעול צריכת החשמל בעסק (כגון בידוד והצללה) שהביאו לחיסכון שנתי כולל של למעלה מ-500,000 שקל בצריכת החשמל והמים. 
המסעדות תרמו משמעותית לצמצום פקקי תנועה, רעש וזיהום האוויר, על ידי ייעול מערך ההזמנות של סחורות לעסק. בממוצע, המסעדות הביאו להפחתה של 60% בתדירות ההובלות ולצמצום של 2,000 כניסות של משאיות לעיר בשנה!
גם בתחום הפסולת הפיילוט הראה תוצאות מרשימות: באמצעות מגוון של פעולות לצמצום פסולת חד פעמית בעסק (מפיות, קשיות, תחתיות לבירה, שקיות סוכר ועוד) המסעדות הביאו להפחתה של יותר ממיליון מוצרים חד פעמיים בשנה! זאת ועוד, כיצרניות גדולות של פסולת מזון, המסעדות הביאו להפחתה של 30 טון פסולת אורגנית בשנה, אשר רובה תשמש מעתה לייצור דשן איכותי לחקלאות.
לבסוף, המסעדות מקדמות תרומה לקהילה דרך מגוון רחב של פעולות – תרומות מזון, הכשרות בישול לבני נוער ולאוכלוסיות מוחלשות, קידום של חקלאים מקומיים ועוד.










פי.סי.חץ